Voorkom brand bij u thuis

06 november 2023
Voorkom brand bij u thuis

Het aantal woningbranden neemt de afgelopen jaren steeds meer toe. Dit is een zorgwekkende trend. Het opladen van elektrische apparaten is steeds vaker de oorzaak van brand in huis. Maar er zijn nog meer oorzaken. Dit en hoe u brand kunt voorkomen leest u in ons artikel.

De keuken

In de keuken proberen we natuurlijk altijd alert te zijn op brand. Maar een ongelukje zit in een klein hoekje. Wat als er een pan op het vuur staat terwijl uw deurbel gaat? Wanneer de temperatuur in een pan oploopt kan het snel gaan. Speciaal voor de keuken zijn kookalarmen te koop die u waarschuwen bij te hoge temperaturen.

Ook de magnetron, oven en afzuigkap kunnen brand veroorzaken. Zorg ervoor dat deze apparaten goed schoongehouden worden om een hoop ellende te voorkomen.

Rookkanaal van de open haard

Het rookkanaal van de open haard moet ieder jaar schoon gemaakt worden. Het is een plaats waar roet en as zich ophoopt. Wanneer dit niet regelmatig schoon gemaakt wordt, dan kan hier brand ontstaan. Een schoorsteenbrand kan veel schade veroorzaken. Zorg ervoor dat u het rookkanaal ieder jaar laat vegen.

Maar niet alleen de schoorsteen kan brand veroorzaken, ook het gebruik van slecht of verkeerd hout kan gevaarlijk zijn. Gebruik altijd onbehandeld loofhout dat minimaal 1.5 jaar gedroogd is. Hout waar veel hars in zit, zoals dennen- of grenenhout, kan zorgen voor brand, net als behandeld hout, spaanplaat en triplex. Kies daarom altijd voor veilig stoken met goed, onbehandeld hout.

Elektrische apparaten

We hebben ze allemaal: een tv, wasmachine, droger, spelcomputers en nog veel meer elektrische apparaten. Zorg ervoor dat deze apparaten stofvrij en schoon zijn. Stof is een van de grotere veroorzakers van brand in huis. Doordat elektrische apparaten vaak op stand-by staan blijven ze warm en kan stof op de verkeerde plaats ervoor zorgen dat er brand ontstaat. Zorg ervoor dat de elektrische apparaten stofvrij zijn of dat u ze helemaal uitzet wanneer u er geen gebruik van maakt.

Accu’s

Telefoon, elektrische fiets of step, heel veel apparaten werken met een accu. Veel branden ontstaan tegenwoordig ook door accu’s. Dit komt vaak door het verkeerd opladen van de apparaten. Denk bijvoorbeeld aan uw mobiele telefoon. Wanneer u deze naast het bed oplaadt denk er dan aan dat u deze niet onder een kussen of het dekbed neerlegt tijdens het laden. De warmte van de telefoon kan ervoor zorgen dat het kussen of de deken vlam vat. Ook is het belangrijk om de oplader van de fabrikant te gebruiken. Is het apparaat opgeladen? Haal hem dan gelijk van de lader af en haal de oplader uit het stopcontact.

Stekkerdozen en verlengsnoeren

Een stekkerdoos of verlengsnoer is heel handig wanneer u te weinig stopcontacten heeft. Maar veelvuldig gebruik van verlengsnoeren kan de kans op brand vergroten. Sluit nooit teveel apparaten tegelijkertijd aan op een stekkerdoos. Ook het aansluiten van een stekkerdoos op een andere stekkerdoos kan kortsluiting veroorzaken. Gebruikt u vaak een haspel? Vergeet dan niet om het snoer goed uit te rollen. Wanneer het snoer van een haspel opgerold zit, kan deze heet worden en brand veroorzaken. Er zijn een aantal apparaten die u sowieso eigenlijk nooit op een verlengsnoer of haspel moet aansluiten. Dit zijn: kacheltjes, elektrische kookplaten of frituurpannen. Deze apparaten vragen heel veel stroom en dit kan ervoor zorgen dat de stekkerdoos oververhit raakt of kortsluiting veroorzaakt.

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen en dat is bij brand zeker waar. Probeer uw huis veilig te houden met bovenstaande tips. Bedenk een vluchtplan zodat u bij een noodsituatie weet welke uitgang u het beste kunt gebruiken. Neem een keer de tijd en kijk goed wat de veiligste weg is bij brand in huis.

Zorg ervoor dat altijd de binnendeuren dicht zitten in uw woning. Zo voorkomt u dat de brand zich snel verspreid. Rookmelders zijn onmisbaar. Tegenwoordig is het verplicht om een rookmelder op iedere verdieping te hangen. Een rookmelder waarschuwt u op tijd voor brand in huis. Bent u op zoek naar goede rookmelders en andere brandpreventie artikelen? Neem een kijkje in onze preventieshop. Hier vindt u verschillende producten die u kunnen helpen bij het voorkomen van brand.

Verzekeren

Wanneer er toch brand ontstaan is in huis, is het fijn wanneer u kunt rekenen op de juiste hulp. Een brandverzekering helpt u bij het herstel en vergoedt (een deel van) de kosten. Wilt u meer weten over de dekking van een brandverzekering en welke past bij uw woning? Maak een afspraak met een adviseur van Scharenborg. Wij staan voor u klaar met het beste advies.

Meer informatie?