Vlieg je ook met drones?

09 december 2020
Vlieg je ook met drones?

Het gebruik van drones neemt steeds verder toe. Er komen nieuwe regels voor het gebruik van drones met ingang van 31 december 2020.

Huidige situatie

Recreatief

Het gebruik van drones voor recreatieve doeleinden valt onder de Regeling Modelvliegtuigen. De regeling geldt voor drones tot 25 kg startgewicht. Zij mogen niet hoger dan 120 meter vliegen en niet bij vliegvelden of aaneengesloten bebouwing. Vliegen is ook verboden boven een haven, weg, industriegebied, dieren en mensenmassa’s. De bestuurder moet altijd rechtstreeks zicht op de drone hebben. ’s Nachts vliegen is verboden.

Commercieel of beroepsmatig

Commercieel of beroepsmatig vliegen met drones valt onder de Wet luchtvaart. De piloot moet een brevet hebben en de gebruiker een vergunning en ontheffingen. Daarnaast gelden regels vergelijkbaar met hierboven genoemde regels voor recreatief gebruik.

Nieuwe regels

Per 31 december 2020 worden op Europees niveau nieuwe regels opgesteld. Het onderscheid tussen recreatief en commercieel gebruik vervalt. De nadruk ligt op veiligheid. Iedere dronegebruiker volgt dezelfde regels. Hoe zwaarder de drone, hoe hoger de eisen die gesteld zijn.

De nieuwe regelgeving vereist inschrijving in het Europese droneregister. Een drone van minder dan 250 gram en zonder camera hoeft niet geregistreerd te worden. Ook een drone die onder het EU-Keurmerk speelgoed valt hoeft niet geregistreerd te worden.

Registratie bij het RDW

Bij het RDW kunnen drones online worden geregistreerd. Het verkregen nummer moet zichtbaar worden aangebracht op de drone.

Het vliegverbod boven bebouwing en wegen is vervallen. Wél gehandhaafd is het verbod te vliegen boven mensenmenigten of bij vliegvelden. De maximale vlieghoogte blijft 120 meter en de piloot moet zicht houden op de drone. Een maximale afstand wordt niet meer genoemd.

Categorieën

De nieuwe regeling kent drie categorieën; open, specific en certified. Hoe zwaarder de drone, hoe hoger de eisen.

Vluchten met een laag risico vallen in de ‘open’ categorie.

Een drone valt in de categorie ‘specific’ wanneer de drone:

  • Zwaarder is dan 25 kg
  • Hoger vliegt dan 120 meter
  • Vliegt buiten zichtafstand
  • Zwaarder dan 4 kg maar kleiner dan 3 meter, vliegt in de bebouwde kom nabij mensen

Voor een uitgebreide lijst kunt u informatie via ons opvragen.

Vluchten met een zeer hoog risico vallen in de categorie ‘certified’. Hiervoor gelden regels die lijken op de regels voor de bemande luchtvaart.

Verzekering

De Europese verordening stelt, dat een verzekering verplicht is en verwijst verder naar nationale regelgeving. Op dit gebied lijkt nu niets te veranderen met de situatie van voor 31 december 2020.

Overgangsregeling

Dronegebruikers die nu voldoen aan de geldende regels kunnen nog 1 jaar gebruik maken van de huidige ontheffingen en vergunningen. Zij moeten zich wel inschrijven in het Europese droneregister.

Meer informatie?