Aanpassingen verzekeringsdekking op schade aan asbestdaken

06 december 2020
Aanpassingen verzekeringsdekking op schade aan asbestdaken

De overheid heeft wetgeving ingevoerd dat asbest sinds 1993 is verboden als bouwmateriaal. Asbestvezels verweren onder invloed van weer en wind. Losse vezels leveren gevaar op voor de volksgezondheid. De overheid wilde asbestdaken verbieden vanaf 1 januari 2025. Dat betekent dat een asbestdak niet meer gerepareerd zal worden, maar wordt vervangen door een andere bouwstof. Als een asbestdak door brand of storm verwoest wordt is de vraag of er feitelijke schade is; een dergelijk dak moest toch worden vervangen vanwege gewijzigde regelgeving. Het wetsvoorstel is inmiddels van tafel, maar verzekeraars hebben wél beperkingen gezet in hun polissen wat betreft schadevergoeding. De bepaling verschilt per verzekeraar, maar het komt er op neer, dat niet de volledige schade wordt vergoed. Dit geldt ook voor de opruimingskosten die bij asbestschade erg hoog kunnen zijn.

Geen herbouwwaarde maar dagwaarde

In de afschrijvingsbepaling die verzekeraars hanteren redelijk? Vast staat dat zelfs de jongste asbestdaken al een flink deel van hun levensduur achter de rug hebben. Op termijn moeten alle asbestdaken worden vervangen. Natuurlijk kan dat voor een verzekerde financieel ongelukkig uitkomen. Maar de afschrijvingsbepaling in een gebouwenverzekering blijft gehandhaafd.

Opruimingskosten en saneringskosten

Opstalpolissen kennen vergoeding voor het opruimen van asbest bij een gedekte schade. Soms wordt volledige vergoeding gegeven, maar er zijn ook verzekeraars die 10% van de herbouwwaarde vergoeden. Dat kan te weinig zijn wanneer asbest na schade moet worden verwijderd. Naast het opruimen kan de eigenaar van het pand te maken krijgen met saneringskosten als asbest buiten het eigen terrein terechtkomt. Saneringskosten zijn niet standaard meeverzekerd. Ook de vergoeding voor opruimingskosten kunnen beperkt zijn wanneer er geen volledige dekking is voor materiële schade.

Tip:

Wanneer er sprake is van asbest in uw bedrijfs- of beleggingspand, uw woning of bijgebouwen, neem dan contact op met uw r]accountmanager van Scharenborg. Wij kunnen adviseren welke maatregelen nodig zijn om financiële risico’s voor u te beperken.

Meer informatie?