Met één systeem koelen en verwarmen

27 juni 2022
Met één systeem  koelen en verwarmen

Tussen de -40 en de +40 graden Celsius de optimale temperatuur genereren. Emondt Koeltechniek & Multiclima ontwerpt, ontwikkelt en installeert systemen om ruimtes te koelen, te verwarmen en te ventileren. Van koelcellen tot vergaderzalen. Hems Roerink (algemeen directeur), Bjorn Eggers (commercieel directeur) en Frank Ulrich (technisch directeur) vertellen er meer over.

Een duurzame vernieuwer op het gebied van klimaatbeheersing. “Zo kun je ons inderdaad zien”, vertelt Hems Roerink. “Met als focusgebieden koeling, verwarming en ventilatie, zowel voor nieuwbouw als voor renovatie.” In die combinatie zit ook de toegevoegde waarde van Emondt. Frank Ulrich: “De meeste van onze collega’s zijn óf op koeltechniek óf op verwarming óf op ventilatie gericht. Uiteraard kunnen we ook op één van die deelgebieden leveren, maar wij onderscheiden ons juist door temperatuurvraagstukken op een geïntegreerde manier op te lossen. Dat doen we door het ontwikkelen en bouwen van circulaire systemen.” Bjorn Eggers: “Onze installaties zijn dankzij die circulariteit goed voor het milieu, maar ook voor de exploitatie. Uiteraard heeft de klant de initiële kosten van de installatie, maar die verdient zich terug met de energierekening. Die valt een stuk lager uit.”

Warmte onttrekken

Bij veel klanten is de basisvraag er een op het gebied van koeling. Bjorn: “Bijvoorbeeld vanuit de voedingsindustrie of het daaraan gekoppelde logistieke traject. Wij bieden oplossingen voor bijvoorbeeld slachthuizen, maar ook voor grootschalige distributiecentra en supermarkten. Naast temperatuur is bijvoorbeeld luchtvochtigheid een belangrijke parameter. Zeker wanneer het niet-verpakte levensmiddelen betreft.” Hems vult aan “Maar ook buiten de foodsector zijn we actief. Bijvoorbeeld in het hotelwezen. In de woningbouw doen we minder. Daar gaat het meestal om gestandaardiseerde concepten; wij zijn juist gespecialiseerd in het bieden van maatwerk.”

“Koelen is in feite niets meer dan met een compressor warmte aan een ruimte onttrekken”, legt Frank uit. “Een techniek die al langer bestaat, maar waarbij tot voor kort de restwarmte als uitstoot in de buitenlucht verdween. Met onze systemen gebruiken we die restwarmte om te verwarmen. Ruimtes, maar ook water. Neem bijvoorbeeld een slagerij, productieruimte of viswerkend bedrijf waar veel koelruimtes zijn. De warmte die we daaraan onttrekken, gebruiken we voor het verwarmen van het kantoorgedeelte en/of het verwarmen van reinigingswater. Zo creëren we een inpandig multiklimaat en optimaal energierendement.”

Waar koelen in de eerste plaats gericht is op voedselveiligheid, draait het bij het klimatiseren van panden door koelen en verwarmen vooral om comfort. Hems: “Of het buiten koud of warm is, onze doelstelling is dat de gebruikers elke dag een optimale temperatuur ervaren. Bij grotere kantoorpanden kan het zijn dat de ene vleugel door de dag heen veel zon krijgt en de andere juist niet. Dan creëren wij een systeem dat het overschot aan warmte aan de ene ruimte onttrekt om de andere ruimte te verwarmen. En voor bijvoorbeeld de vergaderruimtes creëren we een aparte regeling. Als daar 25 mensen zitten te vergaderen is het in no-time warm, dus daar is ventilatie heel belangrijk.” 

We create temperature

Emondt richt zich zowel op de eindgebruiker als op de installatiebranche. Hems: “We installeren zelf maar zijn ook kennispartner en adviseur als het gaat om klimatiseringsinstallaties. We hebben een eigen kenniscentrum waar naast directe opdrachtgevers ook architecten en projectontwikkelaars dankbaar gebruik van maken.” Bjorn: “Iedere klant heeft zijn eigen vraagstuk en wij bieden engineering op maat. Of zoals wij zeggen: we create temperature. Dat maakt ons enigszins tot een niche-speler. We worden meestal al vroeg in de planfase betrokken, vaak al aan de tekentafel.” 

Complexe vraagstukken gaat het bedrijf daarbij niet uit de weg, integendeel. Frank. “We willen voor onze klanten letterlijk een klimaat voor succes creëren. Onze ambitie is helder: specialist en marktleider zijn in Oost-Nederland. In onze branche betekent dit dat je een voorloper moet zijn. Je moet de ontwikkelingen niet alleen op de voet volgen, je moet ze vóór zijn. In ons eigen kenniscentrum zijn we niet alleen continu bezig met R&D, maar anticiperen we ook op alle ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving. Wetgeving, innovatieve technieken en de markt, dat is het speelveld waarin wij met ons kenniscentrum opereren.” 

Duurzaamheid speelt daarbij een vooraanstaande rol. Bjorn: “De energietransitie heeft in onze branche uiteraard grote invloed. Chemische koudemiddelen bijvoorbeeld behoren al vanaf 2030 tot het verleden. Gas is in de samenleving natuurlijk een actueel thema, maar komt in ons woordenboek al jaren niet meer voor. Onze installaties zijn all electric en maken gebruik van duurzame bronnen zoals zonne-energie.” Frank: “Technisch zijn onze installaties uiterst toekomstbestendig. Ze gaan makkelijk zo’n dertig jaar mee. Maar veranderende wet- en regelgeving maakt dat er soms aanpassingen nodig zijn. Maar dankzij onze eigen serviceorganisatie kunnen we ook die realiseren.” 

Klimaatrisico

“We lopen in grote lijnen dezelfde risico’s als andere ondernemingen”, stelt algemeen directeur Hems Roerink van Emondt Koeltechniek & Multiclima. “Op productniveau dekken we veel daarvan af in onze contractafspraken en garanties. Andere risico’s verzekeren we of we kiezen ervoor die zelf te dragen. We zijn niet voor niets ondernemers, daar hoort het nemen van bepaalde risico’s bij. Jaarlijks laten we een risico-analyse uitvoeren. Met Gerrit Jan Overbeek en Scharenborg hebben we daarvoor een partner die onze business begrijpt en met wie we al bijna dertig jaar samenwerken. Een adviseur met een pro-actieve instelling. Dat is nodig, want we zitten in een dynamische markt die continu onderhevig is aan verandering.” 

Eerste winnaar Daikin-award

Emondt was het eerste bedrijf dat de Daikin-award in ontvangst mocht nemen. De Japanse multinational op het gebied van klimaatbeheersing kent de prestigieuze prijs jaarlijks toe aan een vernieuwende en duurzame klimatologische totaaloplossing binnen een gebouw. Emondt won deze prijs voor het engineeren en realiseren van een van de eerste combinatieprojecten op het gebied van klimaat en koeling. “Daarin hebben we onze kennis omtrent spelen met energie optimaal kunnen toepassen”, vertelt technisch directeur Frank Ulrich. Emondt werd geselecteerd uit 180 inzendingen.

Koele wederopbouw

De historie van Emondt gaat terug tot net na de oorlog. “Koelingen voor slagerijen waren toen erg in opkomst”, vertelt algemeen directeur Hems Roerink. “Tot die tijd werd voedsel geweckt of bewaard in een koele kelder. Emondt is als één van de eersten in Nederland in die markt gestapt.” Ook nu nog bedient het bedrijf het retailkanaal. Dat doen ze via het dochterbedrijf KMI Fresh Food Interiors, dat gespecialiseerd is in de complete inrichting van verswinkels.

Meer informatie?