In zes stappen naar betere informatiebeveiliging met Contict

31 mei 2021
In zes stappen naar betere informatiebeveiliging met Contict

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken. Het belang van een veilige IT-omgeving is belangrijker dan ooit! Om heel concreet handvatten te bieden hebben wij IT-partner Contict gevraagd om in deze gastblog enkele belangrijke stappen op een rij te zetten. Samen met Contict maakt Scharenborg bedrijfsverzekeraars een vuist tegen cybercriminaliteit. Maar wat kunt u zoal doen om cybercriminaliteit tegen te gaan? U leest het in deze blog.
 

Stap 1: Patchmanagement

Het is niet het meest spannende onderwerp binnen de IT, maar wellicht wel een van de meeste cruciale. We hebben het hier over patchmanagement. Kortom, het bijhouden van softwareversies, servicepacks en andere updates op de devices.

Voor veel organisaties is dit nog handwerk en nu steeds meer kantoormedewerkers thuis werken niet meer goed te beheren. Wij zorgen er op afstand voor dat onze klanten altijd onder een waakzaam oog staan en beschikken over up-to-date hard- en software. Dit is van belang om steeds veranderende bedreigingen te voorkomen, detecteren en erop te reageren. Stel de vraag: hoe is dit geregeld binnen mijn organisatie?

Stap 2: Multi-factor authenticatie

Een goed wachtwoord is natuurlijk altijd een goede eerste ICT-beveiligingsmaatregel. Maar wat als een hacker toch een wachtwoord weet te achterhalen? Multi-factor authenticatie is dan een goede extra securitymaatregel. Dit zorgt ervoor dat er, nadat het wachtwoord is ingevoerd, wordt gevraagd om een extra (vaak tijdelijke) code of factor ter verificatie.

Op deze manier maken jullie het voor de hacker vele malen lastiger om door de beveiliging te komen. De hacker mist namelijk de code die alleen u of uw collega heeft. Maakt u nog géén gebruik van multi-factor authenticatie, maar wil u dit wel? Vraag Contict naar de mogelijkheden.

Stap 3: Endpoint management

Tegenwoordig werken we tijd- en plaatsonafhankelijk en is er altijd en overal toegang tot apps en data via (mobiele) devices. Endpoint Management maakt het mogelijk om (mobiele) devices, applicaties en bijbehorende content te beveiligen, te beheren en uit te rollen vanuit één omgeving. Daarnaast kunt u het beleid, de gebruikersrollen en/of rechten toewijzen (en intrekken). Zo voorkomt u dat gevoelige gegevens in de verkeerde handen vallen.

Stap 4: Back-up

Vindt er toch een incident plaats, bijvoorbeeld een hack, virus, crash of brand? In dat geval is een back-up van de data nodig. En daar gaat het vaak mis. Wij zien vaak dat organisaties vergeten een back-up te maken of geen bewuste keuze maken wat betreft retentietijd. En geen back-up betekent bij een incident dat belangrijke informatie verloren gaat. Dit kan serieuze gevolgen hebben voor de continuïteit van de organisatie.

Stap 5: Een cybersecurityverzekering

Steeds vaker worden bedrijven getroffen door hacks, virussen, ransomware en systeeminbraken. Maar ook het risico van lekken van gegevens door menselijke fouten of technisch falen kunnen een bedreiging vormen. Door een cybersecurityverzekering af te sluiten kunt u uw organisatie beschermen tegen (vervolg)schade door cyberincidenten, iets waar Scharenborg bedrijfsverzekeraars u meer over kan vertellen.

Stap 6: Maak uw medewerkers alert

U kunt nog zoveel beveiligingsmaatregelen nemen, maar toch blijkt dat personeel vaak de zwakste schakel is in de beveiliging van bedrijfsdata. Zonder een goede bewustwording loopt u als organisatie een verhoogd risico op datalekken. De medewerker hoeft maar op één malafide link te klikken en cybercriminelen kunnen het device infecteren. Als organisatie en medewerker moet u dus extra alert zijn op security en ervoor zorgen dat de cyberskills op pijl zijn. Zodoende herkent u sneller gevaarlijke content en een verkeerde handelswijze. Er is dus meer nodig voor goede informatiebeveiliging.

Plan nu een adviesgesprek in!

Onze collega's denken graag mee over de veiligheid van uw IT-omgeving. Plan nu een (geheel vrijblijvend) adviesgesprek in via info@contict.nl.

Meer informatie?