Direct ingaande lijfrente

U bent bijna toe aan uw pensioen en nu wilt u ervoor zorgen dat u het kapitaal wat u heeft opgebouwd in uw lijfrenteverzekering. U heeft hier jarenlang een kapitaal in opgebouwd en nu is het tijd om hier van te gaan genieten. Voor de uitkering van uw lijfrentekapitaal koopt u een direct ingaande lijfrente verzekering aan. Vanuit uw inleg (uw lijfrentekapitaal) wordt een periodieke uitkering verzorgd. Naast het kapitaal uit een lijfrenteverzekering kunt u ook opgebouwd spaargeld gebruiken om een direct ingaande lijfrente aan te kopen.

Wat betekent een direct ingaande lijfrente?

Een direct ingaande lijfrente is een periodieke uitkering van uw opgebouwde lijfrentekapitaal. Deze koopt u aan op het moment dat u met pensioen gaat of uw lijfrenteverzekering afloopt. Met een direct ingaande lijfrente ontvangt u een gegarandeerde uitkering uit uw lijfrentekapitaal of ingelegd spaargeld. Samen met een adviseur bepaalt u de periodieke betalingen. U kiest hiervoor of u deze tijdelijk of levenslang ontvangt en of deze maandelijks, per kwartaal of (half)jaarlijks ontvangt. Ook bij een direct ingaande lijfrente kunt u bepalen of uw partner de uitkeringen blijft ontvangen na uw overlijden. Met een Contraverzekering als aanvullende verzekering kunnen uw nabestaanden zich ook verzekeren voor een uitkering van uw direct ingaande lijfrente mocht u (en uw partner) vroegtijdig overlijden.

Wat is het verschil met een direct ingaand pensioen?

Bij een direct ingaand pensioen wordt een pensioenuitkering gekocht met opgebouwd pensioenkapitaal. Bij een direct ingaande lijfrente koopt u een uitkering met opgebouwd kapitaal uit een lijfrenteverzekering of met uw spaargeld. Uw inleg wordt in dit geval bepaald door uw eigen inleg. Over het door u vergaarde kapitaal uit een lijfrenteverzekering moet nog wel belasting betaald worden. De gekozen periodieke uitbetalingen zijn altijd gelijk. U kunt bij een direct ingaande lijfrente dus niet kiezen voor een hoog/laag uitkering.

Wat is een contraverzekering?

Wanneer u een direct ingaande lijfrente aankoopt, bepaalt u samen met een adviseur uw inleg en de voorwaarden voor de uitkering. Een direct ingaande lijfrente stopt met uitkeren op een vast afgesproken moment wanneer u kiest voor tijdelijke uitbetalingen of zolang u leeft wanneer u kiest voor levenslange uitbetalingen.

Meer weten over: Direct ingaande lijfrente?

Maar als u overlijdt voordat de uitbetalingen compleet zijn of wanneer er nog maar een klein deel van uw lijfrente kapitaal is uitbetaald, dan blijft uw partner mogelijk zonder uitkering achter. Om deze reden kunt u uw partner opnemen in de direct ingaande lijfrente. Uw partner ontvangt dan nog steeds een uitkering nadat u bent komen te overlijden. Wanneer ook uw partner komt te overlijden stoppen de uitkeringen. Uw nabestaanden kunnen via een contraverzekering, een aanvullende verzekering op uw direct ingaande lijfrente, zich verzekeren van een eenmalige uitkering van uw overgebleven lijfrentekapitaal.

Een direct ingaande lijfrente aankopen

Wij kunnen ons voorstellen dat met al deze mogelijkheden en aanbieders het moeilijk bepalen is welk pensioenproduct voor uw persoonlijke situatie geschikt is. Wij raden daarom altijd een gesprek met een financieel adviseur aan om de plannen voor uw pensioen op een rijtje te zetten. Een adviseur van Scharenborg helpt u graag de verschillende mogelijkheden in kaart brengen en samen met u de beste keuze te maken voor uw oude dag. Maak vandaag nog een afspraak met een adviseur van Scharenborg bedrijfsverzekeraars in Enschede.

De voordelen van een direct ingaande lijfrente

Veelgestelde vragen Direct ingaande lijfrente

Ontvangen mijn nabestaanden ook geld uit de direct ingaande lijfrente na mijn overlijden?

Ja, dit is mogelijk. U kunt dit zelf bepalen. Wanneer u uw partner opneemt in de direct ingaande lijfrente, dan ontvangt deze de uitkering na ...

Mag ik zelf de hoogte van de uitkeringen bepalen bij een direct ingaande lijfrente?

Samen met een adviseur bepaalt u de periodieke betalingen. U kunt zelf bepalen hoelang en wanneer u deze uitkeringen ontvangt, dit kan maandelijks, per kwartaal ...